Een Externe Harde Schijf Kopen? Hier Moet Je Op Letten!
De capaciteit van de interne harde schijf van je computer of laptop is natuurlijk niet eindeloos en vroeg of laat zal je tegen het probleem aanlopen dat deze schijf voller en voller raakt en je computer hierdoor traag kan worden. Extra ruimte creëren door het verwijderen van je foto’s, muziek of bestanden is natuurlijk geen optie, want die wil je nu juist bewaren. Maar hoe los je het gebrek aan opslagcapciteit dan wel op?
Een externe harde schijf kopen biedt in zo’n geval de oplossing. Je krijgt daarmee extra opslagmogelijkheid voor al je persoonlijke documenten, foto’s, muziek- en filmbestanden en downloads.
Bekijk de Actuele Aanbiedingen >>
Je Bestanden Veilig Opslaan Met Een Backup
Daarnaast heb je met een externe harde schijf de mogelijkheid om een backup te maken van je interne harde schijf. Nooit meer de frustratie dat je al je persoonlijke bestanden kwijt bent als je computer een keer crasht. Alleen dat al maakt het de aankoop dubbel en dwars waard.
Een ander groot voordeel van een externe harde schijf is dat, afhankelijk van het model, je deze gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen en aansluiten op een andere computer of laptop en zo overal toegang hebt tot je eigen bestanden. Ideaal voor de mobiele gebruiker.
Bij het kopen van een externe harde schijf zijn er een paar punten waar je goed naar moeten kijken;
- de opslagcapaciteit – hoeveel ruimte heb je nodig? 500GB? 1TB? 2TB?
- formaat – 2,5 inch (mobiel/draagbaar) of 3,5 inch (desktop model)?
- aansluiting – voldoende aan USB 2.0 of klaar voor de toekomst met USB 3.0?
Hoeveel Opslagcapaciteit Heb Ik Nodig? 500 GB? 1 of 2 TB?
Dit zal uiteraard afhangen van het soort gebruik. Wil je enkel wat persoonlijke documenten en wat foto’s of muziek opslaan, dan heb je vaak aan een 500 GB schijf wel genoeg.
Heb je echter een grote filmcollectie of wil je je externe schijf als backup gaan gebruiken dan is het wellicht verstandig om een stapje verder te gaan en te kiezen voor een 1TB of een 2TB externe harde schijf.
Kopen Op De Groei
Denk je 500 GB aan opslag nodig te hebben? Dan is het vaak zinvol om, met het oog op de toekomst, te kiezen voor een schijf met een capaciteit van 1 TB (= 1.000 GB). In de praktijk zal je namelijk vaak zien dat je schijf binnen de kortste keren alweer vol is. Als je dus kiest voor de dubbele opslagcapaciteit van wat je denkt nodig te hebben weet je zeker dat je voorlopig vooruit kan.
Daarnaast hoef je het voor de extra kosten ook niet te laten. De verschillen in prijzen tussen bijvoorbeeld een 500GB en een 1TB harde schijf zijn niet zo groot en zijn er regelmatig leuke aanbiedingen.
Bekijk de Externe Harde Schijf Aanbiedingen >>
Het Formaat Van De Harddisk
Bij het kopen van een externe harde schijf heb je de keus uit verschillende formaten. De meest gangbare formaten zijn de 2,5 inch en de 3,5 inch schijf.
2,5 inch schijf (mobiele / draagbare harde schijf)
Wil je je bestanden en documenten overal mee naar toe kunnen nemen? Kies dan voor een externe harde schijf met een 2,5 inch formaat. Dit zijn de compacte modellen en noemt men vaak draagbare of mobiele harde schijf. Ze zijn klein en compact van formaat en daardoor licht van gewicht en dus erg makkelijk om mee te nemen onderweg of op reis. En niet geheel onbelangrijk, ze zijn daarnaast erg energiezuinig. Aparte voeding is in veel gevallen niet nodig. Dit formaat externe harde schijf haalt z’n voeding niet van het stopcontact maar van de computer waarop je deze aansluit.
Bekijk de beschikbare 2,5 inch externe harde schijven >>
3,5 inch schijf (desktop harde schijf)
Ben je op zoek naar een robuuste vorm van extra opslag voor op je bureau naast je computer of laptop? Dan is het 3,5 inch formaat precies wat je zoekt.
Deze externe harde schijven hebben vaak een grotere opslacapciteit dan de kleine mobiele 2,5 inch modellen. Iets wat je overigens niet eens terugziet in de prijs want de prijzen voor deze desktop schijven is relatief laag. Ze zijn dan ook zeer populair.
In tegenstelling tot het 2,5 inch formaat heb je voor de desktop harde schijf wel extra voeding of een adapter nodig. Dit hoef je niet apart aan te schaffen
want dit wordt meegeleverd bij de schijf die je koopt.
Bekijk de beschikbare 3,5 inch externe harde schijven >>
Een Externe Harddisk Aansluiten Op Je Computer Of Laptop
Er zijn een aantal verschillende aansluitingen mogelijk voor je harde schijf.
Hieronder staan de meest gangbare.
USB 2.0
Op dit moment beschikken de meeste externe harde schijf modellen over een USB 2.0 aansluiting welke een maximale overdrachtsnelheid van 480 Mbit/s heeft. Dit komt neer op zo’n 60 MB per seconde.
Omdat vrijwel alle huidige computers en laptops een USB 2.0 aansluiting hebben weet je in ieder geval zeker dat je met deze aansluiting goed zit en je externe harde schijf eenvoudig overal op kan aansluiten.
USB 3.0
USB 3.0 is de opvolger van USB 2.0 en deze aansluiting werkt tot wel 10x sneller dan de oudere USB 2.0 variant. Zeker iets om rekening mee te houden met het oog op de toekomst.
Het gebruik van USB 3.0 zal steeds verder toenemen. USB 3.0 is backwards compatible. Een apparaat met een USB 3.0 aansluiting kan je dus aansluiten op een computer met een USB 2.0 aansluiting. Houdt er rekening mee dat je in dit geval gelimiteerd bent aan de snelheid van USB 2.0, dus maximaal 480 Mbit/s (60 MB/seconde).
Wil je optimaal profiteren van de USB 3.0 snelheden dan moet je computer of laptop ook beschikken over deze aansluiting.
10x sneller dan USB 3.0
Als je geen genoegen neemt met de snelheid van USB 3.0 en helemaal klaar wilt zijn voor de toekomst dan moet je kiezen voor een externe harde schijf met een Thunderbolt aansluiting. Een Thunderbolt aansluiting is zo’n tien keer sneller dan USB 3.0 en haalt een maximale snelheid van 10 Gigabyte per seconde.
Op dit moment is Thunderbolt de snelste aansluiting die beschikbaar is voor externe schijven. Echter zie je deze nog maar weinig voorkomen bij de beschikbare modellen.
Wat Is Nu De Beste Koop?
Welk model voor jou het beste is hangt natuurlijk af van welke van de bovenstaande punten voor jouw situatie het belangrijkste zijn.
- Is 500GB voldoende of heb je zoveel bestanden dat je minimaal 2 GB (of meer) nodig hebt?
- Wil je je bestanden meenemen voor onderweg of op reis en wil je dus een kleine en compacte schijf of zoek je een stevige krachtpatser voor op je bureau?
- Kies je voor een USB 3.0 aansluiting of wil je klaar zijn voor de toekomst en ga je voor de Thunderbolt aansluiting?
Allemaal vragen die ieder voor zich moet beantwoorden. Bovenstaand artikel heeft enkel als doel je te informeren over de mogelijkheden en keuzes die er zijn.
En mocht je uiteindelijk geen keuze kunnen maken op basis van bovenstaande kenmerken dan kan je altijd nog de kleur laten bepalen. De externe harde schijf van tegenwoordig is vaak in diverse kleuren te verkrijgen. Blauw, rood, wit, zilver, zwart, oranje of roze.
Daarmee zit er vast wel eentje bij die voldoet aan je persoonlijke smaak!
Mijn eigen ervaring met 2,5 inch schijven met een capaciteit van 2 TB is dat ze, bij normaal gebruik, net zo betrouwbaar zijn als de schijven met een capaciteit van bijvoorbeeld 1 TB.
Iets wat je wel in overweging kan nemen bij het kiezen van de juiste opslagcapaciteit is dat mocht de harde schijf onverhoopt toch kapot gaan (de kans daarop is, mits normaal gebruikt, klein maar wel aanwezig aangezien we het hier hebben over techniek) je alle bestanden op de schijf kwijt bent.
Je bestanden verspreiden over meerdere schijven of het maken van dubbele backups op verschillende schijven kan dus zinvol zijn als je extra zekerheid wil.
Als je 2 TB aan capaciteit nodig hebt kan je dus kiezen voor één schijf van 2 TB of twee schijven van 1 TB elk, waarbij je in het laatste geval vanzelfsprekend de risico's spreidt.
Hoop dat je hier wat mee kan. Succes!
Beide formaten zijn betrouwbaar, al heb je nooit 100% zekerheid. Het blijft techniek natuurlijk.
Ik denk dat je bij het maken van een keuze vooral moet kijken naar het soort gebruik van de harde schijf.
Werk je veel mobiel en wil je dus gemakkelijk je bestanden met je mee kunnen nemen dan is het 2,5 inch model, de draagbare harde schijf, de juiste keus. Ben je puur op zoek naar extra opslagruimte voor je desktop computer en is het niet nodig om je bestanden altijd bij je te hebben dan zou ik je adviseren om een 3,5 inch externe harde schijf te kopen.
Succes!
Dit komt omdat je in dit geval slechts gebruik kan maken van de maximale snelheid van de USB 1.0 poort en dus niet kan profiteren van de snelheid van de USB 3.0 aansluiting die de HDD heeft.
Wat de snelheden van USB betreft:
USB 1.0 - tot 1,5 Megabit per seconde
USB 1.1 - tot 12 Megabit per seconde
USB 2.0 - tot 480 Megabit per seconde
USB 3.0 - tot 5.000 Megabit per seconde
Samenvattend: In theorie zou het moeten werken, echter wel met de beperking van de snelheid van de USB poort op je oude laptop. Daarnaast zou ik adviseren om sowieso voor aankoop te controleren op de website van de fabrikant om te zien of ze daar nog specifiek iets zeggen over de werken met een oudere USB poort.
Succes!
Bedankt voor je reactie. De zin was inderdaad niet juist en ik heb deze zojuist aangepast.
Dank voor je scherpe oog!